Bayam

Bayam adalah wakil keluarga Amaranth, yang disebut “raja sayuran” dan “sapu” (sekurang-kurangnya di Perancis). Bayam adalah sayur-sayuran berdaun hijau dengan rasa yang halus dan kegunaan komposisi yang mana Amerika Syarikat dan Eropah ia telah dinaikkan ke pangkat produk penting, bersamaan dengan Badam (sebahagiannya kerana kesilapan saintis yang mengkaji bayam dalam abad yang lalu).

Mengenai sejarah tumbuhan ini, sudah tentu diketahui bahawa orang Persia pertama mula membesar dan memakannya, yang kemudiannya membawa bayam ke Eropah – ke Sepanyol – di mana produk hijau ini “tumbuh” di seluruh Eropah dan juga Amerika.

Orang Rusia masih berhati-hati terhadap bayam, lebih suka dengan pelbagai jenis salad, kubis dan sayur-sayuran. Kerana, nampaknya bayam seolah-olah orang kita juga “tidak bermaya”.
Walau bagaimanapun, setiap tahun sayur-sayuran hijau ini semakin ditemui bukan sahaja di rak pasar raya Rusia, tetapi juga di tempat tidur penduduk musim panas Rusia. Benar, ia masih dapat dilihat sama ada bayam akan dapat bertahan dalam barisan yang sama dengan pasli atau dill yang sama di rantau kita, kerana jangka hayat bayam jauh lebih rendah daripada penyimpanan hijau biasa. Dan kadang-kadang beberapa kali.

Tetapi, apa yang akan berlaku pada masa akan datang, kita perlu mengenali bayam sekarang – kita akan sihat …

Komposisi kimia bayam

Nilai Jumlah per 100 gram
Kandungan kalori bayam 23 kCal
Lemak 0,3 gram
Protein 2.9 gram
Karbohidrat 2 gram
Air 91.6 gram
Serat Pemakanan 1.3 gram
Asid lemak tepu 0.1 gram
Mono- dan disaccharides 1,9 gram
Air 91.6 gram
Asid lemak tak tepu 0.1 gram
Vitamin A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, H, K, PP, Choline, Beta-karoten
Mineral Potassium (774 mg.), Kalsium (106 mg.), Magnesium (82 mg.), Natrium (24 mg.),
Fosforus (83 mg.), Besi (13.51 mg.).

Ciri-ciri berguna bayam

Ramai pakar pemakanan, saintis dan juga doktor (yang biasanya sangat lekas dalam penghakiman mereka) bercakap mengenai sifat bayam yang bermanfaat. Bayam menarik banyak perhatian, tetapi semua orang melihat di tumbuhan ini manfaatnya …

Misalnya, di Amerika Syarikat, bayam disarankan sebagai produk yang dapat mengurangkan risiko riket pada anak-anak dan osteoporosis, serta arthritis pada orang tua. Ramai orang masih menganggap bahawa bayam menjadi salah satu pembekal besi terkaya di dalam badan kita. Dan penyelidik paling terkenal mengenai sifat bayam mendakwa bahawa sayuran hijau ini menghambat dan bahkan memperlambat perkembangan tumor kanser.

Dan yang paling menarik, semua pandangan ini adalah betul dan salah. Kerana besi dalam bayam mengandungi hanya-tiada – 2.7 mg, kalsium – kira-kira 100 mg, dan bahan anti-kanser dan lakukan – serbuk yang sebenar. Sebagai perbandingan: dalam kalsium pasli yang sama adalah 2.5 kali lebih banyak, zat besi – hampir sama banyak, dan bahan anti-kanser tidak kurang.

Dengan cara ini, patut dikatakan bahawa “mitos” mengenai kandungan besi yang tinggi dalam bayam dilahirkan bukan dari awal. Pada asal usulnya, ada sedikit penyimpangan: seorang saintis yang meneliti isu ini pada tahun 1930-an mengatakan bahawa daun tumbuhan ini mengandungi lebih daripada 30 mg besi setiap 100 produk (dua kali keperluan harian), tetapi dia lupa menyebutkan bahawa dia tidak menyiasat daun bayam segar, dan kering. Dan, seperti yang diketahui, dalam produk kering ada praktikal tiada air dan karenanya kepekatan mineral jauh lebih tinggi. Oleh itu kesalahpahaman yang popular yang tidak “lenyap” dari khabar angin popular hingga ke hari ini.
Walau bagaimanapun, hal keadaan ini tidak merosot dari nilai bayam. Kerana dalam bentuk hijau ini mengandungi sejumlah besar asid amino, yang mana tubuh kita dibina. Dalam bayam, mereka berada dalam bentuk yang tidak perlu dibelah – ia boleh digunakan dengan segera untuk keperluan “bangunan”. Tanpa pengeluaran tenaga, enzim dan mineral yang tidak perlu.

Di samping itu, bayam mengandungi banyak vitamin K (4 kali pengambilan harian), yang seterusnya memberi kesan yang sangat positif pada sistem sendi dan tulang orang pada sebarang umur.

Terdapat di dalam bayam dan mineral dan vitamin yang lain, tetapi jika anda cuba untuk menggambarkan semua sifat positif mereka, anda akan mendapat panduan kecil, yang akan termasuk berpuluh-puluh jadual berkala unsur-unsur, asid lemak, vitamin, klorofil dan, sudah tentu, serat pemakanan. Sebaliknya, kami mencadangkan hanya membincangkan “dividen” yang boleh diterima orang dari penggunaan biasa bayam …

Oleh sebab kesan julap dan diuretik bayam, keretakan dan toksin meninggalkan badan dengan cepat, masalah sembelit diselesaikan, dan tekanan datang kepada norma (kebimbangan terhadap pesakit hipertensi).

Perhatikan bayam juga harus orang-orang yang telah didiagnosis dengan distrofi retina, aterosklerosis, kolesterol tinggi dan sebarang penyakit lain dalam sistem kardiovaskular. Kerana bayam sangat berkesan membersihkan kapal plak sklerotik dan puing-puing lain yang “mengapung” dalam darah seseorang. Selain semua komposisi aktif bayam menguatkan dinding-dinding kapal dan nada-nada otot-otot yang membantu kapal-kapal itu mencukupi melaksanakan fungsi mereka.

Adalah adil untuk mengatakan bahawa untuk melihat perubahan positif, anda mesti makan sekurang-kurangnya 350 gram bayam segar setiap minggu. Tetapi ia berbaloi.

Bayam juga bermanfaat bagi mereka yang mempunyai masalah dengan hati, buah pinggang, pankreas, dan juga dengan usus. Benar, dengan tempahan (yang boleh dibaca di bawah).

Dengan semua ini, adalah penting untuk memahami bahawa kepekatan bahan aktif dan mineral dalam bayam tidak begitu besar sehingga dapat dianggap sebagai produk perubatan. Produk ini sepatutnya dianggap sebagai komponen biologikal yang aktif dalam pemakanan, yang dengan sendirinya dapat menyesuaikan sedikit keadaan umum badan.

Nah, kesan positif maksimum akan diberikan kepada mereka yang akan makan bayam dalam bentuk mentah secara berasingan daripada segala-galanya (baik, itu sesuai).

Kerosakan bayam

Ada pendapat bahawa bayam boleh membahayakan orang yang mengalami gout, reumatik, urolithiasis, nefritis, bisul duodenum, dan juga mempunyai batu di saluran empedu.

Dan semua kerana dalam bayam mengandungi banyak asid oksalat. Sekurang-kurangnya pada daun tua. Oleh itu, orang-orang dengan masalah di atas pakar-pakar mengesyorkan untuk makan secara eksklusif daun muda bayam, di mana terdapat hampir tidak ada asid oksalik.

Kami, pada gilirannya, percaya bahawa asid oksalat yang terkandung dalam bayam mentah tidak berbahaya (tanpa mengira kematangan daun). Kerosakan hanya boleh dibuat dengan bayam yang dirawat haba.

Nah, untuk memastikan, lebih baik makan hanya daun mentah bayam muda. Oleh itu, anda tidak boleh merosakkan badan anda secara hipotesis.

Menggunakan bayam dalam masakan

Selama berabad-abad berkenalan dengan bayam, orang telah mencipta banyak resipi dengan bayam. Dan hari ini bayam ditambah di mana-mana: dari salad 3-komponen paling mudah untuk potong, omelet dan pai.

Bayam membantu pencernaan, begitu sering jenis tanaman hijau ini ditambah kepada hidangan daging dan ikan, ke keju cottage dan sup. Tetapi jika matlamat anda adalah kesihatan, maka kami mengesyorkan menggunakan bayam hanya dalam bentuk mentah, supaya tidak “menangguhkan” dalam tubuh anda kepada sesiapa sahaja yang tidak perlu “bahan binaan” …

Resipi daripada bayam

Добавить комментарий

*

70 − 63 =