Savooikool

Savooiekool is een zeldzame gast in de keukens van Russische mensen, ondanks de rijke samenstelling en uitstekende smaak. Er is echter één belangrijk nadeel: Savooikool is niet geschikt om te verzuren. Terwijl haar withoofdige “zusje” goed smaakt, en het zuigt alleen maar voor “Hoera!” Blijkbaar, zuurkool in onze mensen – helemaal het hoofd!

De gelederen van Savooikoolliefhebbers in onze regio worden echter steeds meer (laat dit proces gaan en niet te snel). Tegenwoordig is het niet alleen te vinden in de kassen van boeren, maar ook in de moestuinen van Russische zomerbewoners. En dit betekent dat deze groente alle kansen heeft om een ​​volwaardige concurrent van witte kool te worden. Ooit …
Trouwens, Savooikool wordt veel gebruikt in de keuken van Europeanen, Canadezen en Amerikanen. En om te groeien begon het voor het eerst in Italië in de provincie Savoye.

Chemische samenstelling van Savooikool

waarde Bedrag per 100 gram
Calorische inhoud van Savooikool 28 kCal
vetten 0,1 gram
eiwitten 1,2 gram
koolhydraten 6 gram
water 90 gram
Dieetvezels 0,5 gram
Organische zuren 0,1 gram
zetmeel 0,5 gram
Mono- en disacchariden 5 gram
vitaminen A, B1, B2, B6, B9, C, PP, bèta-caroteen
mineralen Kalium (238 mg), Calcium (15 mg.), Magnesium (9 mg.), Natrium (20 mg.),
Fosfor (34 mg), ijzer (0,4 mg).

Voordelen en schade van Savooikool

Het is algemeen aanvaard dat alle voedselproducten die door buitenlandse culinaire specialisten worden geprefereerd, veel heerlijker en nuttiger zijn dan “huiselijke” analogen. En meestal blijkt het een waanidee te zijn.

In het geval van Savooikool is dit het geval, en niet op hetzelfde moment.

Vanuit het oogpunt van bruikbaarheid, Savooikool maakt plaats voor witte kool bijna in alle opzichten, maar de smaak van Savoie “zus” is iets beter dan wit. Want Savooikool bevat minder mosterdolie en grove vezels. Tegelijkertijd lijken verse salades gemaakt van jonge bladeren van beide soorten kool erg op elkaar. Na het rijpen wordt witte kool ruw en brandt.
Maar de culinaire superioriteit van Savooikool komt volledig tot uiting in gerechten die een intensieve warmtebehandeling inhouden. Omdat Savooikool en bladeren dunner zijn en de aders kleiner zijn. Oké, laten we het hebben over de voordelen en schade van Savooikool.

Dit soort kool bevat vrij veel kalium, waardoor het automatisch nuttig is voor mensen die lijden aan cardiovasculaire aandoeningen.

Er is ook veel in savooikool en vitamines van groep B (vooral B6) die actief deelnemen aan het menselijke metabolisme. Savooikool bevordert de splitsing van voedingsstoffen die het spijsverteringskanaal binnendringen met voedsel, en biedt ook “hulpmiddelen” voor de synthese van hemoglobine, rode bloedcellen en vetzuren.

Naast alle Savooikool bevat het ook stoffen die het risico op tumoren en diabetes verminderen.

Het gebruik van Savooikool kan echter leiden tot enkele “bijwerkingen”. Een paar, maar toch …

Er wordt aangenomen dat de schade van Savooikool alleen kan worden ervaren door die mensen die onlangs een operatie hebben ondergaan op de interne organen. Bovendien moet met voorzichtigheid savooikool worden gegeten door diegenen die problemen hebben met de alvleesklier, maag en twaalfvingerige darm (alleen in geval van verergering van een maagzweer).

Wat te bereiden van Savooikool?

Zoals we hierboven al vermeldden, kan de maximale smaak van savooikool met behulp van een warmtebehandeling worden “uitgetrokken”. De ruwe versie van dit product, hoewel het nuttiger is, maar om het heerlijke eten is nog steeds niet van toepassing. Vooral als het gaat om volledig gerijpte wintervariëteiten van Savooikool (en dit is het soort kool dat in onze supermarkten wordt verkocht).

Vandaar de conclusie: als u Savooikool in uw dieet wilt introduceren, begin dan met de ontwikkeling van soepen, koolrolletjes of garnering (u kunt er groenten en smaakmakers uitsnijden).

In de onbewerkte vorm raden we aan alleen zomerse variëteiten Savooikool te eten. Maar daarvoor is het blijkbaar noodzakelijk om in eigen tuin te groeien …

Recepten van Savooikoolschotels

Добавить комментарий

*

+ 35 = 36