Pilaf dengan ayam dan cendawan

Resipi yang sangat mudah untuk pilaf domestik dengan ayam dan cendawan mulia.

Bahan-bahannya

Ayam paha ayam – 900 g

Nasi bulat – 400 g

Lobak – 1-2 pcs.

Bawang – 1 pc.

Cendawan mulia – 100 g

Bawang putih – 1 kepala

Barberry kering – 20-25 keping.

Lada hitam wangi – 4-5 pcs.

Carnation

Zira – 2 tsp.

Lada merah – 0,5 tsp.

Minyak sayuran – 100 ml.

Garam – 2 sudu kecil.

  • 268 kCal
  • 1 jam

Proses memasak

Seperti yang anda tahu, daging ayam disesuaikan dengan rasa dengan cendawan. Hari ini saya merancang untuk memasak pilaf dari ayam dan tiba-tiba teringat fakta ini. Oleh itu, untuk pilaf dipilih fillet ayam dengan kulit (lebih berlemak daripada payudara), dan ramuan tradisional.

Basuh ayam dan potong dalam kepingan kelompok.

Dalam kawah, panaskan 100 ml minyak sayuran dan letakkan kepingan ayam dengan sekeping. Goreng daging selama kira-kira 10 minit pada api sederhana, kadang-kadang kacau, supaya ia tidak terbakar.

Bawang dan wortel dipotong menjadi jalur kecil.

Cendawan memecahkan dan memotong kepingan kecil saiz sederhana. Anda boleh menggunakan cendawan kering, sebelum memasak mereka mesti direndam.

Wortel dan bawang dimasukkan ke dalam kazan untuk daging. Kacau, tutup, kurangkan haba dan reneh selama 15-20 minit.

Masukkan cendawan ke kuali, campurkan, tutup dan teruskan reneh selama 10 minit lagi.

Sementara itu, kami akan menyediakan perisa: kepala bawang putih yang dibersihkan dan dibasuh, barberry (saya sayangnya tidak memilikinya, jadi saya terpaksa menggantikannya dengan aprikot kering), lada merah, zir, ulas, lada hitam dan garam.

Letakkan kepala bawang putih di tengah dan perlahan-lahan menutupnya dengan memanggang, semua rempah lain merata ke dalam kawah.

Bilas nasi dengan air sejuk dan letakkan di atas panggang dalam kawah. Tuangkan air, jadi ia adalah di atas tebal sebanyak 3 sentimeter. Tutup dengan penutup dan masak di atas api yang rendah sehingga semua air telah direndam dalam, kira-kira 20-25 minit.

Pilaf ayam siap diletakkan di atas pinggan dan berfungsi sebagai hidangan bebas, anda juga boleh menyajikan sayur-sayuran segar.

Selera makan!

Добавить комментарий

*

+ 59 = 65