Prednosti in škoda čokolade

Prednosti in škoda čokolade

O čokoladi verjetno vemo le eno stvar – to je zelo okusno. Druge njene značilnosti so zelo sporne. Torej, ne bo odveč, če bomo ponovno pretehtali vse prednosti in slabosti, da bi končno ugotovili, ali je čokolada koristna in ali pokvarimo naše zdravje z absorbiranjem te dobrote.

Nekdo pripisuje pomlajevalne lastnosti čokoladi, vendar nekdo prestraši bikini o vdoru kariesa, kilogramih in škodljivem učinku kofeina. Dejstva in miti o čokoladi zadevajo skoraj vse vidike človekovega zdravja in jih ni lahko razumeti, vendar poskus ni mučenje …

Uporaba čokolade brez okraševanja

Čokolada, kot je zeleni čaj, je močan antioksidant. Za to lastnost odgovori katehin, ki v krvi svobodi radikale in s tem zmanjša njihovo količino na varno raven.

Ni slaba čokolada se lahko spopade s prekomernim holesterolom. Po statističnih podatkih ljubitelji grenke čokolade veliko manj pogosto prizadenejo bolezni srca in ožilja kot tisti, ki raje živijo brez te občutljivosti. Poleg tega sestavine temne čokolade povečajo občutljivost na insulin, kar močno zmanjša verjetnost za nastanek sladkorne bolezni.

Med očitne prednosti katere koli čokolade je vredno omeniti tudi sposobnost za spodbujanje krvnega obtoka možganov. In to, kot veste, naredi intelektualno delo bolj produktivno.

Uporabne lastnosti čokolade se ne končajo, če pa menite, da je veliko teh lastnosti močno odvisnih od sestave, je smiselno govoriti ločeno o prednostih grenke in mlečne čokolade.

Kaj je koristno za grenko čokolado?

Hkrati bomo določili, da bomo v kategorijo grenkih vključili tudi temno čokolado. Torej, kakšen je njegov čar?

Skoraj vsi pozitivni prihajajo iz kakavovih zrn, ki vsebujejo flavonoide. Očistijo krv vseh vrst “smeti” in prispevajo k izboljšanju njegove sestave. V temni in grenki čokoladi lahko delež kakavovih zrn doseže 90% (in včasih še višje), kar samo poveča pozitivne lastnosti.

Tako je na primer z eksperimentalno dokazano, da temna čokolada stabilizira krvni tlak hipertenzivnih bolnikov.

Zobno emajl in dlesni, ko žvečite temno in grenko čokolado tudi koristi. In to ni fikcija navijačev čokoladnih palic, ampak strokovno mnenje kanadskih zobozdravnikov, ki v nesladkani čokoladi vidijo učinkovito sredstvo za preprečevanje nastanka kamna.

Še enkrat vas opozarjamo, da iz mlečne čokolade ne pričakujemo takšnih edinstvenih lastnosti. Poleg tega bo učinek nasproten.

Mnogi od nas “džem” stresajo s čokolado … In to počnejo prav! Samo v ta namen je treba izbrati temno čokolado, ki nenamerno ne pridobi teže. Švicarski znanstveniki so dokazali, da vsak dan, ki jedo samo 40 gramov grenke čokolade, bistveno zmanjša raven kortizola v krvi. In skupaj s kortizolom, tudi stres izgine.

Podobno tudi zapusti C-reaktivni protein, ki je “satelit” vnetnih procesov.

Mimogrede, angleški znanstveniki menijo, da je čokolada vreden nadomestek za številne tablete, ki se uporabljajo pri zdravljenju hudega kašlja. Samo ne poskušajte zdraviti bolezni samo s čokolado.

Nasvet: Preden boste otroka uvedli v temno čokolado, se o tem pogovorite s pediaterom, saj je vpliv kakavovih zrn na otrokovem telesu ne samo pozitiven, ampak tudi negativen.

Ali je mlečna čokolada uporabna?

Mlečna čokolada je sestavljena predvsem iz sladkorja, zato je treba oceniti njegovo uporabnost za to posebno sestavino. To pomeni, da je mogoče pričakovati mlečno čokolado:

– izboljšanje razpoloženja;
– dodatne kalorije;
– aktiviranje kariesa.

Kar zadeva čiščenje plovil, izboljšanje aktivnosti možganov in uničevanje prostih radikalov, bo pozitiven učinek mlečne čokolade v veliko manjšem obsegu.

Mit o povečani spolni vzburjenosti

V antičnih časih je čokolada veljala za afrodiziaka, ki bi lahko povečala željo. Vendar to ni tako. Čokolada ne vpliva neposredno na moč spolne vzburjenosti. Kljub temu se lahko doseže določen učinek čokoladnih ploščic. Ali bolje – dobro razpoloženje in fizično zadovoljstvo, ki lahko “sodeluje” prispeva k intimnosti ljudi. Toda to je druga zgodba …

Na koncu

Tudi če vsak dan jedo temno čokolado, vam ne bo škodilo in celo koristi. Vendar pa je odmerek še bolje nadzorovan – ne več kot 40 gramov na dan.

No, če govorimo o mlečni čokoladi, potem po uporabi, bi bilo lepo brati zobe, sicer jih je mogoče zlahka izgubiti … z vsakodnevnim prehranjevanjem …

Добавить комментарий

*

− 1 = 1