Karamelna krema

Kremna karamela je spektakularen, enostaven za pripravo in slasten sladico, izdelan iz minimalnih sestavin.

Sestavine

Mleko – 500 ml

Jajc piščanca – 5 kosov (3 cela jajca + 2 rumenjaka)

Sladkor – 100 g

Vanilijev sladkor – 1 paket

Karamel:

Sladkor – 200 g

Voda – 50 ml

  • 88 kcal
  • 1 uro 10 min.

Postopek kuhanja

Kremna karamela je preprost in okusen sladica, ki jo je enostavno pripraviti doma. Takšna sladica vam bo pomagala tako ob počitnicah kot tudi ob delavnikih – v njej so sestavine, vendar bo rezultat malo ljudi indiferentno. Nežna in kremasta po okusu, sladica se zdi zmerno sladka, zelo lahka in prijetno osvežujoča. Kombinacija prijetne želatine teksture pečene kreme in arome, okusa in sočnosti karamelne omake osvaja v njem od prvega kosa. Preizkusite!

Fotografija karamelne smetane

Pripravite sestavine na seznamu.

Sestavine za kreme karamele

Združite 3 cela jajca in 2 rumenjaka. Dodajte sladkor in temeljito zmešajte zmes, dokler se sladkor ne raztopi in dobite homogeno maso.

Združite sladkor z jajci

Izmerite mleko, dodajte vanilijev sladkor ali vanilijsko palico. Na nizki stopnji toplote mleko skoraj vreti. Po želji lahko polovico mleka nadomestimo s smetano.

Toplo mleko z vaniljo

Mešajte, dodajte vroče mleko v mešanico jajc. Postopoma dodajte mleko, 1-2 žlici, zato se temperatura postopoma dviguje in jajca se ne zvijajo. Napolnite približno polovico vročega mleka, preostanek pa se lahko zlijete v tanki zvitki.

Nalijte mleko v mešanico jajc

Pripravite karamel. Izmerimo 200 gramov sladkorja in dodamo 50 mililitrov hladne vode.

Pri majhnih požarih zmes segrejemo do vrenja. Med pripravo ne mešajte mešanice, sicer bo kristaliziral sladkor. Namesto tega posodo redno pretresite, da se enakomerno segreje. Proces lahko traja nekaj minut, vendar se postopoma sladkor stopi in postane sladkorni sirup. Po nekaj minutah bo voda izhlapela, sirup se bo zgostil in na površini se bodo pojavili veliki mehurčki.

Od tega trenutka pozorno spremljajte barvo sirupa, saj je glavni pokazatelj pripravljenosti karamele. V nekaj sekundah prozornega se bo spremenila v svetlo zlato, po nekaj sekundah pa bo dobila globoko karamelno senco z oranžnimi utrinki. Drug pomemben znak karamelne pripravljenosti je videz arome izžganega sladkorja. Takoj ko ga čutite – karamel je pripravljen.

Vreli sirup

Izklopite toploto in prelijte karamel v dele za sladico. Počakajte nekaj minut, da se karamel popolnoma zamrzne in strdi.

Nalijte karamel v kalupe

Dodamo pripravljeno mešanico jajc in mleka.

Zmes mleka in jajc vlijemo v kalupe

Kalup s sladico nastavite v posodo z visokimi stranicami. Toplo vodo nalijte v posodo v takšni količini, da je 2/3 kalupa potopljeno v vodo.

Posodo pokrijte s folijo, posodo položite v predhodno segreto do pečice za 175 stopinj in pečemo 45-50 minut.

Kalupi v vodo

Pripravljenost je preverjena s prebadanjem kreme z lesenim nabodalom. Končana krema se bo zgostila in podobna žele.

Preverite razpoložljivost

Vzemite desertne plesne iz vode in popolnoma ohladite. Če pustite, da se desert nekaj mesecev preden postreže, bo okus bolje.

Ohlajeni sladica lahko stoji 20-30 minut pri sobni temperaturi. V toploti bo karamel postal bolj tekoč in bo bolje ločen od dna kalupa.

Kalup pokrijte s filmom

Nato nanesite nož ob straneh kalupa, ločite desert. Pokrij obliko s sladico in nato z enim gibom obrnite desert na ploščo in snemite obliko.

Slado prenesite na ploščo

Krema za karamel je pripravljena. Bon appetit.

Karamelna krema

Kremna karamelna receptura

Добавить комментарий

*

57 − 51 =